Almere

Almere is een geplande stad in de provincie Flevoland, Nederland, gelegen aan de overkant van het IJmeer van Amsterdam. Deze gemeente omvat wijken zoals Almere Stad, Almere Buiten, Almere Pampus en stadsdelen als Almere Haven, Almere Hout en Almere Poort. Daarnaast bevat het het onofficiële district Oostvaardersdiep en maakt het deel uit van de Metropoolregio Amsterdam.

Opvallend is dat Almere de nieuwste stad van Nederland is. Het land waarop het zich bevindt, de Zuidelijke Flevoland polder, werd tussen 1959 en 1968 teruggewonnen uit het IJsselmeer. Het eerste huis van de stad werd gebouwd in 1976 en het werd in 1984 een gemeente. In 2021 had het een bevolking van 214.715, waarmee het de meest bevolkte gemeente in Flevoland is en de 8e grootste in het hele land. Er zijn plannen gemaakt om de bevolking uit te breiden tot 350.000 tegen 2030.

Historisch gezien waren de eerste plannen voor de IJsselmeerpolders agrarisch van aard. Maar na de Tweede Wereldoorlog leidde de behoefte aan woningen voor de groeiende bevolking van Amsterdam tot stedenbouwkundige planning in de polders. De stad in Oostelijk Flevoland werd Lelystad, terwijl de stad in Zuidelijk Flevoland, aanvankelijk Zuidweststad genoemd, later Almere werd genoemd naar de middeleeuwse naam voor de Zuiderzee. Het oorspronkelijke ontwerp van Almere was gebaseerd op meerdere centra, maar dit werd later veranderd, wat leidde tot wijken zoals Tussen de Vaarten. Er is ook een opvallende evolutie in de woningbouw in Almere, van basisfunctionaliteit in de jaren ’70 tot onderscheidendere ontwerpen vanaf de jaren ’90.